Zweedse hondenrassen: Originele tophonden en hardwerkende loophonden

Hoog in het noorden, waar elanden, lynxen en beren door het ongerepte landschap zwerven, zijn negen prachtige Zweedse hondenrassen ontstaan. Lees verder om erachter te komen welke hondenrassen bij het grootste Scandinavische land horen en wat hen kenmerkt.

Zweedse hondenrassen worden gekenmerkt door hun robuustheid en bereidheid om te werken. Veel van hen werden gebruikt voor de jacht op Zweedse wilde dieren of voor het hoeden van kuddes. Een dikke vacht met ondervacht was ook een voordeel bij het werken in het soms polaire klimaat van Zweden.

Vanwege hun zeldzaamheid moeten liefhebbers van de FCI-erkende Drevern, de Zweedse Lapphund en co. veel geduld hebben bij het adopteren. Kennis van het oorspronkelijke gebruik van de hondenrassen is ook nuttig.

In de zeldzaamste gevallen kunnen de Zweedse viervoeters een leven in de stad en in een flat aan.

Scandinavische honden zijn buitenmensen die in het beste geval een groot stuk land tot hun beschikking hebben.

Kortom, ze zijn geschikt voor een heel speciale groep hondenliefhebbers. De lage verspreiding van Zweedse hondenrassen heeft echter één groot voordeel: Je zult in het Noord-Europese land tevergeefs zoeken naar overgefokte viervoeters.

Drever

De “dwerg” onder de Zweedse jachthonden: De Drever heeft een schouderhoogte van 30-38 cm. Zijn kleine formaat is geen toeval: hij is het resultaat van een kruising tussen de kleine Westfaalse Dachsbracke en lokale jachthonden.

Als zijn gezin hem puur als gezelschapshond ziet, zal de Drever snel verveeld en gefrustreerd raken. Hij wil immers zijn grote werklust en zijn uitstekende jachtinstincten bewijzen. Daarom is de Drever in Zweden bijna uitsluitend thuis bij jagers.

Gotlandstövare

Zeldzame schoonheid: de Gotlandstövare is zelfs in zijn thuisland uiterst zeldzaam. Het is een middelgrote jachthond die speciaal werd gebruikt voor de hazenjacht.

In de 17e en 18e eeuw namen Zweedse troepen jachthonden mee naar huis. De Oost-Europese en continentale jachthondenrassen speelden een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van dit hondenras.

Uiterlijk is de viervoeter gemakkelijk te herkennen. Zijn vachtkleur is meestal geel, maar geelrood met witte aftekeningen is ook toegestaan.

Hamiltonstövare

Driekleur: De Hamiltonstövare heeft een zwart-witte vacht en is een gepassioneerde jager. Om precies te zijn is het een robuuste jachthond die gespecialiseerd is in de jacht op hazen en vossen. Zijn voorouders zijn Duitse jachthonden en windhonden, evenals de kiekendief en de Fox terriër.

De speelse viervoeter is vernoemd naar graaf Adolf Patrick Hamilton. De naamgever was een jager en hondenfokker en presenteerde voor het eerst een reu en een teef op een Zweedse hondenshow in 1886.

Jämthund

De Jämthund vergezelt mensen al sinds de kolonisatie van Noord-Zweden bij de jacht op elanden. Hij staat ook bekend als de “Zweedse Elandhond”. Maar ook andere wilde dieren zijn niet veilig voor hem. Zijn veelzijdige jachttalent en robuuste lichaam zijn net zo gewild bij de jacht op beren en lynxen.

Dankzij zijn achterdochtige karakter slaat de viervoeter, die tot 30 kg kan wegen, ook een goed figuur als waakhond . Belangrijk om te weten: De Jämthund is niet voor beginners. Zijn sterke persoonlijkheid vereist mensen met hondenervaring.

Norrbottenspets

Als we het hebben over oude Zweedse hondenrassen met een opmerkelijke robuustheid, dan is het de beurt aan de Norrbottenspets Volgens de weegschaal wegen ze niet meer dan 10 kg. Hoewel hun kleine postuur erop kunnen wijzen dat zij niets waard zijn, mogen zij zeker niet ondergewaardeerd worden. In het verleden hielpen zij jachtgezellen bij de Noordkaap door hen te begeleiden tijdens de jacht, op jagt uit te gaan en molentjes op te sporen.

De grauwe Spitz afkomstig uit de nordeurkoude streken is behendig en kent een passie voor meerdere canine-activiteiten. Het dient eveneens te worden vermeld dat deze hond soort een tamelijk onafhankelijke karakter heeft en vroegtijdige sociale interacties nodigt.

Schillerstövare

De Schillerstövare Zijn naam wordt gegeven aan hem door zijn fokker Per Schiller. Het Zweedse hondenras heeft zich gevormd uit meerdere loophonden afkomstig vanuit Groot-Brittannië en Zwitserland. In het jaar 1907 kreeg deze aktieve en jacht-liefhebbende vierpotige erkenning bij de Zweedse Kennel Club.

Zijn kenmerk: de Schillerstövare jaagt nooit in groepen, maar steeds solo - desondanks geldt hij als verenigbaar en sociabel met andere honden. Toch moet men voorzichtig zijn met katten: Zijn prooidrangschikking maakt het delen van huis met katten buitengewoon moeilijk.

Zweedse Lappenhond

De Zweedse Lappenhond Hoort bij de categorie "Skandinavische wacht- en korthoringsschachten" en was vroeger ingezet voor het bewaken van rendieren. Tegelijkertijd behoort dit ook tot de groep die... Finse Lappenhond Het wordt gezien als het originele hondenras dat de ouder is van alle Spitz-rassen die zich langs de kusten van de Balzische Zee hebben ontwikkeld.

De vroegere werkzwijnpuppent die nu in zijn geboorteland steeds meer fungeert als gezelschapsdier en familiehond. Het evenement kent een verscheidenheid aan activiteiten zoals honden-dansewedstrijden, fietsen en nog vele andere dingen waar kindvriendelijke schoothondjes bij betrokken raken.

Smålandstövare

Als de Smålandstövare Zodra hij een geur opsnuift, blaft hij direct hard om het alarmerend kenbaar te maken. Dit is immers zijn functie; de Zweedse vierpotige speurhond staat bekend om zijn jachtprestaties op vossen en wilde herten. Zijn rauwe, strakke vereniging van vachtlaag en ondervacht functioneert als bescherming tegen de kille Scandinavian windstoten.

Ondanks zijn onafhankelijke karakter kan hij gemakkelijk als gezinshond worden gehouden. Hij heeft echter elke dag lange wandelingen en speelsessies nodig om hem mentaal en fysiek bezig te houden.

Västgötaspets

Wolf in het klein: Met zijn wolfachtige vacht doet de Västgötapets denken aan de voorouder van alle huishonden. Het bevat echter ook de kortbenige Welsh Corgi. Men gelooft dat Vikingen ooit het Engelse hondenras naar Zweden brachten en dat het een belangrijke rol speelde in de fokkerij.

In dit land staat de kleine hond ook bekend als de Zweedse Vallhund of Visigoth Spitz. Ondanks zijn kleine formaat kan hij gemakkelijk grotere dieren hoeden. Veel moed en een zekere vasthoudendheid zijn een voordeel bij deze veeleisende taak.

Hondenrassen uit andere landen

Heb je de hond van je dromen nog niet gevonden? Hier zijn nog meer rassen per land gesorteerd:

  • Schotse hondenrassen
  • Roemeense hondenrassen
  • Poolse hondenrassen
  • Ierse hondenrassen
  • Belgische hondenrassen
  • Deense hondenrassen
  • Russische hondenrassen
  • Italiaanse hondenrassen
  • Australische hondenrassen
  • Engelse hondenrassen
  • Amerikaanse hondenrassen
  • Nederlandse hondenrassen
  • Portugese hondenrassen
  • Japanse hondenrassen

Related Posts: